https://www.avaibook.com/reservas/nueva_reserva.php?cod_alojamiento=61319&lang=ca&referencia_propietario=Avaibook+CAT
Home » Entorn

Entorn

 - Can Puig Allotjament Turístic

A Can Puig es respiren els aires del Parc Natural del Montseny. Es respiren boscos i praderies, rierols i  masies que conformen un paisatge que captiva els nostres sentits i ens embolcalla en un entorn de gran bellesa.

Declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO i dotat amb la distinció de la Carta Europea de Turisme Sostenible, el Parc Natural del Montseny  és un tresor paisatgístic que tenim a pocs minuts de la ciutat. La humitat, el clima i el relleu de la zona configuren un paisatge extraordinàriament divers, tant pel que fa a la vegetació com a la fauna i nombrosos rierols i rieres conformen la seva orografia. 

Aquest és un espai únic i proper per gaudir-lo de mil maneres: passejades, rutes en Btt, rutes  gastronòmiques, visites del seu patrimoni artístic... Tot un mosaic de llocs d’interès i activitats per viure que us captivaran. 

A Can Puig es poden fer diverses activitats per entretenir-se.  Si deixem de banda el relax contemplatiu o el que ens proporciona una bona lectura o, perquè no, la redacció d’un escrit,  des de Can Puig es poden fer rutes amb BTT, a cavall  o a peu.  Hi ha des de les travesses que segueixen la ruta del Meridià Verd o  el GR5, les que arriben al Turó de l’Home o des de les rutes llargues com les que van al Pla de la Calmael Suí i el Tagamanent fins les més curtes tals com la que van a l’ermita de Sant Salvador de Terrades, la del Castanyer Gros d’en Cuch, l’embassament de Vallforners, el finestral natural de la Cuassa i, per afegir,  la ruta encara més curta que ressegueix l’entorn més immediat de la finca de Can Puig i que arriba a punts interessants com la font de la Crossa o el Príncep dels Castanyers. Una mica més lluny, queda la ruta dels tres monts.

El nostre patrimoni

El nostre patrimoni - Can Puig Allotjament Turístic

L’ermita de Sant Salvador de Terrades és l’edifici històric més proper a Can Puig.  Aquesta ermita és la que dóna nom al  nostre veïnat que corona amb senzillesa, però també amb solemnitat.

Aquesta ermita es troba emplaçada en plena muntanya al nord del terme municipal, en vers el Pla de la Calma, a una altitud de 740m.  És d’estil neogòtic i es va reconstruir el 1930 segons el projecte de Josep M. Pericas, en el mateix lloc on s'alçava l'antiga capella.

 

Documentada al s. XIII, fou fundada possiblement pels senyors del Castell de Cànoves. L'actual edifici és d’una sola nau, amb creuer i absis pentagonal. La façana, emmarcada per pilastres que acaben en arquets cecs, té en el centre un gran arc apuntat, la porta adintellada i tres finestres també apuntades. En el capcer hi ha un gran arc parabòlic rematat per una creu de pedra. A la dreta, damunt el creuer, s'alça el campanar d'espadanya amb tres obertures d'arc de mig punt.

Cada any, el primer cap de setmana d’agost, l’Associació El Suí de Festes i Tradicions organitza l’Aplec de Sant Salvador de Terrades.  Una trobada de germanor on destaca el sopar del dissabte amb orquestra en viu i ball, les misses honorífiques al nostre Sant Salvador i d’altres activitats que organitzen els més joves des del JAC (Joves Alcem Cànoves), una associació juvenil també del poble de Cànoves.

 

Arbres monumentals i paratges propers

Arbres monumentals i paratges propers - Can Puig Allotjament Turístic

Can Puig és un dels punts integrants de la ruta popular del Castanyer gros d’en Cuch.  Una ruta circular i ben senyalitzada que s’inicia a peu de pista.  Aquesta us portarà a conèixer paratges com l’embassament de Vallforners, l’ermita de Sant Salvador de Terrades i les masies que composen el seu veïnat. Aquesta és una més de les  passejades que es pot fer des de Can Puig.  La podeu fer  a peu, amb bici o a cavall. Tot i que és de dificultat baixa, té un tram fort de pujada fins a l'ermita de Sant Salvador, però després la ruta és més planera i es poden contemplar unes bones vistes de l'embassament de Vallforners i les muntanyes que l'envolten.  La ruta sempre és dins de pista i, si s'hi va a peu a un ritme normal, es triga aproximadament uns 3/4 d'hora en l'anada.

Es diu que aquest castanyer assoleix el rècord Guines dels castanyers més grans de la península Ibèrica.  Segons la història popular, aquest arbre va ser víctima d’un llamp que va matar el tronc principal.  Altres ramificacions, però, van anar creixent amb el temps i han donat aquest aspecte d’arbre monumental viu. 
Es diu que un carboner va cremar el tronc principal per fer-hi un buit i així utilitzar-lo com a aixopluc.  Cànoves havia estat una terra de carboners i la gent que anava a fer carbó a la muntanya s’hi havia de passar un mes aproximadament, perquè les carboneres s’havien de vigilar constantment per assegurar-se que el carbó sortís correctament.  El Castanyer Gros d’en Cuch és el llegat d’aquesta activitat històrica ja desapareguda avui en dia.  El seu tronc té una circumferència de més de 14 metres, i el seu interior buit fa un estatge de 4 metres quadrats. En aquest espai hi  havia un jaç, una taula, seients i fins i tot, aprofitant l'obertura natural que fa en l'interior d'un tronc superior, una llar de foc on encara és visible el sutge de la xemeneia. També es pot veure algun prestatge natural tot aprofitant la mateixa forma de la soca de l’arbre.

Els castanyers, en contra del que fa pensar per la seva abundor, no és un arbre autòcton als països Catalans, ja que fou introduït en l'època preromana. Són arbres corpulent de capçada frondosa que pot arribar a una alçària de 30 metres i viu alguns centenars d'anys.  En el cas del Castanyer Gros d’en Cuch, es fa difícil saber l’antiguitat d’aquest arbre, perquè té la soca buida i no es poden comptar els anells. Són arbres de fulla caduca i floreixen en els mesos de juny a juliol amb flors masculines i femenines que donen per fruit la molt coneguda castanya que madura els mesos d'octubre i novembre.

El Roc Fiter

El Roc Fiter - Can Puig Allotjament Turístic

El Roc Fiter és un dels noms emblemàtics de Cànoves com també ho és el Suí, tot i que aquest darrer no pertany al terme municipal. De fet, és només una roca situada a peu de pista, una roca grossa però tampoc gegant.  Probablement, la seva importància rau en el nom que li ha donat la gent pel que es diu que va succeir ara fa més de 200 anys i que, al llarg del temps, ha afermat en personalitat i particularitat.  El besavi de Can Puig havia explicat algun dia que part d’aquesta roca es va desprendre del bloc original i va anar a caure sobre el camí de creu.  En aquells dies va haver-hi una defunció d’un dels veïns del veïnat de muntanya i les bèsties de tir  eren les que carregaven amb els difunts per portar-los cap a l’església  i cap el cementiri aleshores situat al mateix costat de l’església de Sant Muç.  Es destaca d’aquesta anècdota la gran dificultat i  perícia d’aquells homes per retirar aquests blocs de pedra  i llençar-los d’altabaix de la riera.
 
Aquesta roca va agafar una altra forma partir d’aquell moment.  Una forma amb punta que recorda les fites termeneres que s’empraven aleshores i, probablement, el concepte roca-fita es va anar convertint amb el popular nom de Roc-Fiter.

També havia afegit que possiblement el Roc-Fiter funcionava realment com a fita de termes entre les propietats de la família Crous i la família Cuch.  Actualment, és un punt de referència popular i n’hi ha que es dediquen a practicar els primers passos d’escalada en aquesta roca.

El poblat ibèric Puig del Castell

El poblat ibèric Puig del Castell - Can Puig Allotjament Turístic

Una de les joies més preuades de Samalús: Les restes arqueològiques d’un important poblat ibèric habitat fa centenars d’anys tant o més important que el d'Ullastret. És la ciutat perduda de Lauro, la ciutat on s’encunyaven monedes.

Destaca pel seu bon estat de conservació i, encara que tot just s’ha endegat la recerca, el jaciment ja pot ser visitat parcialment per contemplar les seves restes.

Al llarg del segle V aC es bastí en el turó una muralla de grans dimensions que tancava una superfície de 4 hectàrees.  Aquesta fortificació estava protegida per nombroses torres que conferien al lloc unes característiques defensives espectaculars.-